Sverige med Guidetti är ett landslag för framtiden!

Tidpunkten efter det att Lagerbäck lämnat förbundskaptensrollen i Sverige skrek fotbollsfans i landet efter en föryngring, såväl svenska folket som media var som besatta i att landslaget behövde en förändring. Förändringen syftade såväl till spelsättet som gällande spelarmaterialet. Gammalt skulle bort och in skulle framgångsrika U-21 spelare som nästan nådde hela vägen i U-21 EM på hemmaplan. Verkligheten tycktes också bli så till en början under den då nya tränaren Erik Hamrén. Flera äldre landslagshjältar lade skorna på hyllan och yngre spelare tog klivet in i det ”riktiga” landslaget då såväl Toivonen, Martin Olsson och Marcus Berg kom in. Efter en tid tog det dock sedan stopp i utveckling, mycket tack vare den tunga förlusten på Amsterdam Arena mot Holland där den nya svenska spelmodellen fallerade. Hamrén har sedan den första föryngringen hållit fast vid sitt lagbygge på gott och ont. Spelare som rent formmässigt inte varit på topp har givits chansen gång på gång mestadels på grund av att de spelar i bättre ligor rent klubblagsmässigt, inte så mycket på grund av rena prestationer. Ranegie var inte aktuell när han tillhörde Malmö FF men när han blev proffs i Udinese gavs han chansen direkt. Jonas Olsson fick chansen gång på gång på grund av att han spelade från start i sitt klubblag i Premier League trots att han inte presterade i landslaget osv.

Mattias Ranegie

Mattias Ranegie, en spelare som gavs chansen efter flytten till Udinese från Malmö FF för några år sedan

På senare tid känner jag dock att Hamrén har börjar resonera annorlunda, självklart har klubblaget man tillhör en påverkan på vilken kvalité du har som spelare men en bra fotbollsspelare behöver inte vara proffs i utlandet, det finns även fantastiska spelare i Allsvenskan. Något som Hamrén nu också upptäckt, plötsligt hittar vi nu så väl Nabil Bahoui (AIK) som Emil Forsberg, Isaac Kiese Thelin och Filip Helander från Malmö FF i truppen. Lägg då till att även Pontus Jansson som gick från Malmö FF till Torino FC i somras får chansen. Det är inte bara att de får chansen, de visar även upp att de hör hemma på den här nivån. Åtminstone Emil Forsberg som under matchen mot Liechtenstein var en av Sveriges allra bästa. Framtiden ser med andra ord inte alltför dyster ut. Fantastiskt är det också att konstatera att John Guidetti är tillbaka i A-landslaget. Flera års skadehelvete, en misslyckad lånesejour i Stoke och en tung tid i Manchester City är nu ett minne blott. När han tog planet över till Skottland och klubben Celtic i september har kärleken till fotbollen visat upp sig på nytt, Guidetti spelar inte bara fotboll, han lever för fotboll. Allt han gör i livet handlar om att nå så långt som möjligt och det är bara att beundra den sagolika inställning han har till sporten vi älskar allra mest, fotboll!

För er som missade vad John Guidetti uträttade i Feyenoord 2012 är här är en fantastisk dokumentär i holländsk TV om svenskens succéår. Svensken gjorde stod för otroliga 20 mål på 23 matcher i Eredivisie och topplaget Feyenoord, han gjorde bland annat 3 raka hattricks hemma på De Kuip. Njut!

 

Zlatan och Guidetti, vilken syn. Kärlek!

Zlatan och Guidetti, vilken syn. Kärlek!

Imorgon väntar EM-kvalmatch mot Montenegro på bortaplan i huvudstaden Podgorica, en stad och en arena i Stadion Pod Goricom som skrämt landslag både då och nu ska ändå räknas som en match där Sverige får gälla som favoriter. Den stora stjärnan i Montenegro Stevan Jovetić hade en fin säsongsinledning med sitt Manchester City men har på senare tid dalat något gällande formkurvan. Montenegros andra storspelare Mirko Vučinić är hälskadad och så sent som igår verkade det vara uteslutet med spel för hans del. Vår egen super-Zlatan går också halvskadad vilket kan betyda att John Guidetti kliver rakt in i hetluften, Zlatan är dock en fighter och det ska nästan krävas att hälen är helt av om han inte står med i startelvan imorgon. EM-kvalet går nu in i ett avgörande skede och det kan vara läge att fixa biljetter till hemmamatcherna 2015 där Österrike och Montenegro besöker Friends Arena. Ni bokar biljetter hos BE Resor till EM-kvalet via kontaktformuläret på hemsidan så fixar vi resten. Bra platser och en trevlig upplevelse är en garanti när ni bokar resan via oss, vi kan inte garantera segrar men en viss Zlatan brukar fixa den biten. Nu taggar vi EM-kval med ett landslag för framtiden, kommer bli en svettig kväll i Montenegro på lördag!

Zlatan Ibrahimovic, blir han hjälte på lördag?

Zlatan Ibrahimovic, blir han hjälte på lördag?

Forza Sverige!


Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *