Sporten — En helande kraft i en värld som rasar samman

Efter förra veckans attentat i Paris undrar man var mänskligheten är på väg.

Hur kan vissa personer vara så hjärtlösa?

Hur kan man vilja ha ihjäl sina medmänniskor, dessutom oskyldiga sådana?

Det är ett mysterium både för mig och större delen av världens befolkning. För en sportidiot som en själv blir det extra påtagligt när det också sker i närheten av en fotbollsarena. En plats där glädje och passion för sport ska speglas, inte hat och terror.

Idrotten brukar vara en plats att vända sig till i kris och sorg. Efter fredagens händelser är inte ens sporten fredad från terrorn. Under matchen mellan Frankrike-Tyskland hördes plötsligt två smällar av enorm proportion. Fyrverkerier är ett vanligt inslag i fotbollen men att det här var något annat märkes nästan omgående på reaktionen hos vänsterbacken Patrice Evra, mannen som ägde bollen när den första detonationen kom.

Matchen på Stade de France spelades klart innan åskådarna samlades på innerplan för att ta skydd mot eventuella terrorister utanför densamma. Vad som senare uppdagades vill jag inte ens återberätta. Vi kan bara konstatera att grymheterna från Paris förra veckan har påverkat sporten vi älskar allra mest på ett sätt som är minst sagt skrämmande.

  • I Belgien ställdes träningsmatchen mellan Belgien och Spanien in för att en misstänkt terrorist befann sig i landet.

  • I Hannover, Tyskland, utrymdes en arena bara timmen innan avspark mellan Tyskland och Holland efter att misstänkta personer rört sig i området runt arenan.

  • Vår egen superstjärna Zlatan Ibrahimovic som till vardags spelar i Paris och Paris Saint Germain kommer efter händelsen nu att skärpa säkerheten kring sitt hem. Likaså många andra PSG-spelare.

Vi kan konstatera att fotbollen inte längre är fredad från terrorn, men i en värld som rasar har fotbollen en helande kraft. Under vänskapsmatchen mellan England och Frankrike fick vi ett tydligt bevis på detta. Matchen spelades trots händelsen förra fredagen. På Wembley enades engelsmän och fransmän på ett sätt som visar hur vi människor bör behandla varandra. Med kärlek. Med respekt.

När Marseilliesen, den franska nationalsången, spelades på den engelska nationalarenan  så enades spelare och ledare, hemma- och bortafans för att tillsammans sjunga den.

Det var inte bara en nationalsång som spelades den kvällen. Det var en sång för mänskligheten. En sång för oss som vill tro på en värld där vi inte sätter människor mot varandra utan som en enhet.  Vi mot dem är en vardag för många idag. Vardagligen kan man ta del av flödet på sociala medier där man kan läsa om förakt mot flyktingar, mot uteliggare och mot andra människor och grupper i samhället. Det räcker nu. Varför kan folk inte förstå att vi alla är en del av samhället?

Hat och förakt leder bara till mer hat, mer förakt. Börja behandla dina medmänniskor med kärlek och respekt istället.

 

”Den värld vi lever i saknar empati, dags att vända vinden nu”

 

Så sjunger Danny Saucedo. Jag håller med. Det behövs en förändring och det nu. Vi får inte låta grymheterna i Paris, hatet och föraktet i samhället tränga sig in även i vår värld. Sportens värld. Och i den sport som vi älskar så mycket, fotbollen.

Därför är det nu viktigare än någonsin att ta sig ut på arenorna och stötta sitt lag. Vi måste visa att grymheten inte biter. Vi får inte låta händelserna terrorisera fotbollen och det finns all anledning att göra det också.

Med julen nära förestående finns ett enormt intensivt schema i Premier League att ta del av för den intresserade. I Italien är det en dryg månad till det att serien går till halvlek. Först då kan man börja se ett mönster. Ska Juventus som varit så överlägsna under så lång tid rent utav räknas bort från scudetton redan då?

I Tyskland finns det flera städer som verkligen bör besökas under juletid. Två av dessa är Berlin och München som verkligen skiner upp. Lägg till att Bayern München kanske är världens bästa lag för tillfället så har ni ytterligare en anledning att packa resväskorna.

I Spanien spelades säsongens första El Clasicó i helgen. Det var då dags för firma Suárez, Neymar Jr att visa att de inte bara är komplementspelare till den skicklige argentinaren och som de visade prov på just det. Förvisso spelade även Messi matchen men när han entrade planen var matchen över för längesedan. Barcelona pulveriserade ett Real Madrid som inte hade en chans och siffrorna skrevs tilllslut till 4-0, ett resultat som mycket väl kunde varit det dubbla, så överlägsna var katalanerna.

Suárez var glödhet, Neymar Jr var ännu bättre. Pojken har växt ut till en man på planen och ser nu ut att kunna bli den där supervärldsstjärnan trots allt. Många tyckte han var överskattad när Barcelona värvade honom för enorma pengar. Igår ser jag inte många spelare som når hans nivå.

Jag tror Neymar Jr är världens bästa fotbollsspelare inom tre år. Det kan mycket väl vara så redan om två år. Messi och Cristiano Ronaldo måste dock läggas in i ekvationen vilket gör det tufft, oerhört tufft.

Vi på BE Resor viker oss inte för hatet. Vi tror på att världen i stort är god, att människor vill varandra väl och kärleken till fotbollen måste leva kvar. Vad vore ett liv utan fotboll!


Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *