Res till Juventus Stadium i Turin- en fotbollsfest i 90 minuter!

Det var en semifinal med så mycket på spel men också med så mycket att vinna. När man kommer fram till en semifinal i en stor turnering som Champions League har man redan gjort en topprestation och mycket är redan vunnet. Det som i tidigare utslagsomgångar hade varit en katastrof att förlora för lag som Barca,Bayern eller Real är i semifinal mer acceptabelt och därför kan de släppa lös hästarna på allvar. Under matchen mellan Juventus och Real Madrid var bägge lagen redo att spela sitt eget spel fullt ut. Taktiskt rackarspel lades åt sidan, den här matchen skulle bli en box-till-box match. En match där två lag tar ut det bästa ur varandra och där hästarna släpps fria. Det märktes tydligt igår att hästarna var fria, det var två lag som bara körde och vilket Prix d’ Amérique-race vi bjöds på. Juventus var laget med mest hästkrafter för dagen och gick efter 90 minuters strid vinnande ur första duellen lagen emellan. 2-1 slutade matchen och Juventus var också det bättre laget trots den enorma skillnaden i resurser jämfört med Madrid-klubben, imponerande!

Hur kunde då Juve besegra Real Madrid? Ett svar är att de var mer effektiva när chanserna väl dock upp men jag vill istället peka ut individuella spelare som verkligen satte avtryck under den magiska kvällen i Turin igår. Visserligen kunde man plockat ut hela Juve-elvan men vissa namn sätter sig mer än andra en kväll som igår..

  • Carlos Tévez var stekhet. Visserligen gjorde han en mängd mål under sina första säsonger i Manchester City men som fotbollsspelare tror jag aldrig han har varit bättre än nu. Kombinationen av löpvilja, blick för spelet och teknik är underbar att skåda. Det var också logiskt att just ”Carlitos” var spelaren som fick pricka in 2-1 från straffpunkten och avgöra matchen för Juve!
  • Álvaro Morata visade att ung är yngst när han gjorde 1-0 på sin moderklubb Real. Älskad av supportrarna i Madrid, ratad av klubbledningen. Så kan man beskriva avskedet från moderklubben som dock har rätt till återköp av spelaren vilket mycket väl kan bli fallet. Jag har tidigare sett Morata som aningen valpig i sin spelstil men igår fick jag ta tillbaka det med besked. Vilken match spanjoren gör. Utmanar när han ska utmana, håller i när han ska hålla i och hugger i boxen när läget kommer. En nästintill felfri match fick vi se från spanjoren som nog närmar sig landslagsspel på allvar!
  • Andrea Pirlo var just så bra som Andrea Pirlo är när det behövs. Mer behöver inte sägas!
  • Giorgio Chiellini visade upp ett krigarhjärta i bästa Braveheart-anda. Han var som vanligt inte rädd för motståndarna oavsett om deras namn på tröjan är Ronaldo eller Bale. Som brukligt var italienaren också bandagerad runt huvudet efter 90 spelade minuter. Det hade varit intressant att få fram statistik över hur ofta Chiellini avslutat en match med ett bandagerat huvud, det känns nästan mer vanligt än ovanligt!

Gårdagskvällens resultat cementerar även att italiensk fotboll är tillbaka och det med besked. Juventus seger är bara en händelse av flera, på torsdag går även Napoli och Fiorentina in i varsin Europa League-semifinal. Europakvällar som den igår är det heller inte bara på planen Italien dominerar för tillfället utan även på läktaren. Här har övriga Europa en förebild när det kommer till stämning, trots avsaknaden av bengaler (vilket verkar vara nödvändigt för supportrar i Allsvenskan) bjöd Juventus Stadium in till en fest som pågick konstant i 90 min eller vad säger ni. Credit till ANDREA89FG2 som la upp denna video från Juventus Stadium på Youtube.

Giorgio Chielini efter 90 minuter fotboll! Foto: Nos.nl

Giorgio Chielini efter 90 minuter fotboll! Foto: Nos.nl

Efter gårdagens fotbollsfest är det svårt att föreställa sig att det kan bli bättre men idag väntar FC Barcelona mot Bayern München. En match mellan mästarnas mästare, en match mellan två Barcelona-ikoner, en match som blir en maktkamp mellan Spanien och Tyskland. Ska Spanien studsa tillbaka från sommarens VM-fiasko och slå ut Bayern München med nästan hela tyska startelvan i laget eller ska tyskarna visa att sommarens succé bara var ett bevis på hur bra tysk fotboll mår för tillfället. Om gårdagens match var en strid i 90 minuter blir dagens mer av en teater där fin fotboll möter finare fotboll. Jag är dock skeptisk till att underhållningsvärdet blir så bra som det borde bli, låt mig överraskas och ge oss århundradets fotbollsmatch!

Då skrattandes ikapp på Barcelonas träningsanläggning. Nu öga mot öga i semifinalen i Champions League. Pep Guardiola mot Luis Enrique, låt matchen börja! Foto: Sport365.hu

Då skrattandes ikapp på Barcelonas träningsanläggning. Nu öga mot öga i semifinalen i Champions League. Pep Guardiola mot Luis Enrique, låt matchen börja! Foto: Sport365.hu


Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *