Manchester City- Redo för nästa kliv i Europa

Engelska lag har under flera år haft stora problem att lyckas i Europaspelet. Chelsea vann visserligen Champions League 2012 och Europa League 2013. Det är dock bara få ljusglimtar för lag i Premier League som rimligtvis borde vara med i toppen varje ur, sett ur ekonomisk synvinkel. Vill det sig illa för lagen under årets säsong kommer landet tappa sina fyra platser i Champions League till Italien.

Det är en hård kamp om Europaplatserna mellan England och Italien. Klubblagen i respektive land som presterar bäst under årets säsong kommer avgöra vilken liga som får flest platser i Europa framöver. Årets säsong började illa för England med fiasko i Europa League-kvalet för Southampton som förlorade mot danska Midtjylland. Väl i Champions League inledde Manchester United, Arsenal och Manchester City nattsvart. Det blev förluster för alla lag utom Chelsea.Under senare tid har dock lagen vaknat. Arsenal är ända lag som ser ut att få tufft att krångla sig vidare.

  • Manchester United har två segrar och en oavgjord efter premiärförlusten.

  • Chelsea har i sin tur följt upp sin seger i premiären med ytterligare 4 poäng och ser ut att nå minst en andraplats i gruppen.

  • För Manchester City blev den misslyckade premiären mot Juventus ett uppvaknande. Sedan dess har det nämligen blivit tre raka segrar, två av dom har dock varit med hjärtat i halsgropen. Mot Mönchengladbach vann laget efter ett övertidsmål av Sergio Agüero. I matchen därefter krävdes ett lika sent mål av Kevin De Bruyne för att säkra segern innan laget tog en komfortabel vinst i senaste matchen borta mot Sevilla.

Kan det här vara året då City går från ett lag som når avancemang till slutspelet till ett lag som kan gå hela vägen. Jag tror att chanserna finns, även om de är små. Här är några faktorer till varför

1) Pellegrinis hunger

Kan Pellegrini även ta en Champions League-titel? Foto: The Telegraph

Kan Pellegrini även ta en Champions League-titel? Foto: The Telegraph

Manuel Pellegrini har varit med i tränarkarusellen väldigt länge. Sedan starten på karriären efter fotbollsspelandet hade han avverkat 10 klubbar innan han kom till Manchester City. Av dessa finns bland andra klassiska klubbar som argentinska River Plate och spanska Real Madrid.

De riktigt stora titlarna saknas dock fortfarande för chilenaren. Hittills har han ett CV där ligatitlar i Argentina, Ecuador och England ligger högst upp. Med laget som Manchester City har för tillfället finns alla möjligheter till något större. Visst, det ska mycket till för att rubba Real Madrid, Barcelona och Bayern München men absolut kan City var ett av lagen som är med i matchen hela vägen in i slutet av maj.

2) Sergio Agüero

Agüero blir tungan på vågen om City når hela vägen i Europa, Foto: Wallbi.com

Agüero blir tungan på vågen om City når hela vägen i Europa, Foto: Wallbi.com

Argentinaren är sylvass, när han får vara skadefri. Problemet har varit och är att han är skadad för ofta och för länge för att City ska nå de där stora titlarna. Nyckeln i år blir att hålla Agüero helt skadefri från nyår och framåt. Är han bara skadefri så kommer han producera poäng i parti och minut. Då vill man inte möta de ljusblå från Manchester.

3) Nyförvärv som kan göra skillnad

De Bruyne och Sterling - Två spelare som gör skillnad, Foto: GOAL.com

De Bruyne och Sterling – Två spelare som gör skillnad, Foto: GOAL.com

Edin Dzeko och Stevan Jovetic försvann i somras, två spelare med enorma kvalitéer. Att de inte tog plats i laget säger dock mycket om den trupp som finns tillgänglig. Med nyförvärv i Nicolas Otamendi, Kevin De Bruyne och Rehim Sterling ser det till och med bättre ut rent truppmässigt trots att Dzeko och Jovetic försvann.

För att nå final eller rent utav vinna Champions League tror jag dock att man behöver ytterligare en superstriker. Agüero har just nu sällskap av följande strikers i Manchester Citys A-trupp:

  • Wilfried Bony

  • Patrick Roberts

  • Kelechi Iheanacho

På sikt kan säkert både Iheanacho och Roberts bli något bra men i nuläget är bara Bony en rimlig komplementspelare till Sergio Agüero i anfallet. Inte ens Bony är på den nivå att han ensam kan avgöra matcher. Det är en sådan anfallare City behöver för att utmana på allvar, en Zlatan-typ. Dessvärre för Manchester Citys del växer inte sådana på träd. Kanske borde man istället dra en chansning och försöka få loss stekhete Jamie Vardy från Leicester.

Vardy känns inte som en superstriker men 12 mål på 12 Premier League-matcher bevisar motsatsen. Upplev Manchester Citys Europaäventyr med BE Resor. Ni hittar fotbollspaketen till Manchester genom att klicka på texten.


Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *