Först Atlético, nu ska Valencia ta upp jakten på Barca och Real!

Det har sedan urminnes tider kallats för en tvålags-liga. Ständigt har det varit en fight mellan jättarna Real Madrid och Barcelona om ligatiteln i spanska La Liga men då och då sticker utmanare upp och tar hem titeln. Vi såg det ifjol då Atlético bröt en lång svit av ligasegrar som Barca och Real staplat upp. Atléticos bedrift skulle sett till förutsättningar gällande ekonomi och spelarmaterial vara i snudd på omöjlig att genomföra då resurserna klubben hade jämfört med Barcelona och Real var minimala. Real förstärkte inför förra säsongen men namn som Gareth Bale för drygt en miljard kronor medan Barca i sin tur hämtade Neymar Jr från Santos för lika sjuka summor. Ändå kunde Simeones lagbygge, Atlético Madrid, nå hela vägen till en ligatitel vilket var häftigt att följa. Nu kommer nämligen nästa lag som är redo att ta upp kampen mot jättarna och här finns även en del pengar med i leken, klubben Valencia..

Gaizka Mendieta i närkamp vinner närkamp mot Effenberger i Champions League-finalen 2001 mellan Valencia och Bayern München, Foto: Español Eurosport

Gaizka Mendieta i närkamp vinner närkamp mot Effenberger i Champions League-finalen 2001 mellan Valencia och Bayern München, Foto: Español Eurosport

Valencia har en fin nutidshistoria, bara sedan Champions League-eran inleddes i början av 90-talet har klubben två Champions League finaler på meritlistan, båda förluster, en mot den spanska giganten Real Madrid och den andra mot den tyska motsvarigheten, Bayern München. Valencia hade på den tiden härliga profiler som Mendieta och Cañizares på planen och trots att Valencia har tappat både sett till placeringar och till spelare sedan dess så har klubben likt Atlético Madrid varit etn klubb som alltid haft höga ambitioner. Ett lag som inte nöjer sig med att ligga och fisa på mittplacering, det är en klubb som siktar mot toppen. På senare år har dock ekonomin sköts bedrövligt i klubben och skulderna har packats på vilket gjort att den ena storspelaren efter den andra har lämnat. Enorma bollbegåvningar i form av Villa, Mata, Silva och Hernandez är exempel på spelare som klubben tvingats sälja på grund av detta, spelare som numera gör succé på olika håll i världen, tänk vilket man hade haft idag om dessa stannat!

Peter Lim, Foto: Vlcnews

Peter Lim, Foto: Vlcnews

Klubben räddades förra året av stenrike Peter Lim som köpte upp föreningen och han har som mål att sätta klubben på kartan igen och resan har redan börjat. I somras hämtade klubben in superstrikern Negredo från Manchester City, en första prestigevärvning och tanken är att dessa ska fortsätta. Hittills har Benficaspelaren Enzo Perez hämtats in under januarifönstret, en spelare som kanske inte håller världsnivå riktigt än men det är trots allt en värvning som visar att Valencia menar allvar med sin satsning mot toppen.

Enzo Pérez, ny spelare i Valencia, Foto: Valenciacf

Enzo Pérez, ny spelare i Valencia, Foto: Valenciacf

Drömmen är att få tillbaka de gamla Valenciastjärnorna med fostran i klubben dvs Mata, Silva, Hernandez med flera men det känns långsökt för tillfället med tanke på rollen de har i sina klubbar. Om ett år kan det dock ha hänt mycket i både United och City och då kan allt hända. En sak är säker, Valencia vill vara med och leka igen. Frågan är om Barca, Real och Atlético låter Valencia vara med, La liga växer och jag gillar det. Ta fotbollsresan dit med oss på BE Resor för att uppleva värme, underbar fotboll och härliga arenor. Vad mer kan man begära!

Silva och Mata, återvänder de till Valencia en vacker dag?

Silva och Mata, återvänder de till Valencia en vacker dag?


Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *