En match i taget, lika svårt som viktigt för topplagen!

Ni har hört det förr och kommer höra det igen när spelare och ledare konfronteras med hur de ska hantera en match som ligger långt fram i tiden..

”Vi tänker inte på den nu, vi har en match i helgen först. Vi tar EN MATCH I TAGET”

Det är lika mycket en klyscha som en viktig faktor att ha med sig när man spelar fotboll på hög nivå. Det är spel i liga, Champions League samt inhemska cuper och det räcker med att sväva iväg en aning för att man ska tappa greppet om den titel man strävat efter så länge. Därför är det av stor vikt att ha det där tänket om ”en match i taget”. Det betyder dock inte att det är en enkel uppgift. I England och Premier League känns ”problemet” enklare än i övriga ligor, här är nämligen toppmatcherna betydligt fler och det är alltid stort fokus på matcherna i världens största fotbollsliga ur medial synvinkel. För andra lag i andra länder och ligor blir det dock svårare enligt mitt sätt att se det. Paris St-Germain kommer från en enormt energikrävande drabbning mot Chelsea i tisdagens Champions League-match för att idag möta ett Toulouse, placerat på 17e plats i Ligue 1. Om energin kommer av sig själv i ett möte mot Chelsea blir det tuffare idag då Toulouse kommer lägga all sin kraft på defensiven, se matchen som den största för säsongen och kommer vara ettriga som tigrar på planen. Samtidigt är det matcherna som den idag som avgör säsongen för storlagen, s k ”måstematcher” som ligger i kläm mellan stora matcher i Europa…

Pirlo och Llorente låg bakom segern mot Atalanta igår, Foto: SPORT.es

Pirlo och Llorente låg bakom segern mot Atalanta igår, Foto: SPORT.es

Juventus och Dortmund gjorde ”jobbet” igår när de vann sina respektive matcher i ligaspelet inför Champions League-matchen nästa vecka. Manchester City och Barcelona ska spela sina ligamatcher idag inför Champions League-matchen i veckan och även de har matcher som bara ska segras. Fokus har dock en tendens att flyga iväg när Champions League väntar runt hörnet, PSG tappade poäng hemma mot Caen matchen innan Chelsea-mötet, ett resultat som i mångt och mycket handlade om bristande fokus hos PSG-spelarna i slutet av matchen. Matcherna innan stormatch är sin sak, svårare är nog ligamatchen efter. Chelsea har en ”enkel” hemmamatch mot Burnley, Bayern har det likaså när man möter Paderborn på bortaplan. På pappret är detta matcher som bara ska innebära tre poäng men i praktiken är det betydligt tuffare, lyckas Chelsea, PSG och Bayern, det blir intressant att följa om inte annat. För PSG och Chelsea blir dessa hängmatcher dessutom avgörande för om lagen kan knipa ligatiteln eller inte. Då måste man vinna när man ”ska” vinna!

I texten har ni redan kunnat läsa vad som väntas nästa vecka, det är nämligen dags för Matcher med stort M i Champions League. Stormöten i form av Juventus-Dortmund och Manchester City-Barcelona ligger precis runt hörnet och vilka matcher sen. Juventus går som tåget i Serie A och leder (vid tillfället för skriven text) med 10 poäng före Roma, Dortmund har äntligen vaknat i Bundesliga och har nu tre raka segrar. Laget låg på jumboplats i ligan för bara tre veckor sedan, nu ligger man vips på en tiondeplats och det är ”bara” 9 poäng upp till Champions League-platsen. De övriga storlagen som går in i åttondelsfinal i veckan Man City och Barcelona har också god form. City ligger fortsatt tvåa i PL och har tre matcher utan förlust. Barcelona ser ruggigt bra ut för tillfället och Suaréz har även han börjat hitta målet. Laget har nu 9 raka vinster. Det blir en enorm match nästa vecka, ska City bryta förlusttrenden mot Barcelona, laget har ju förlorat två säsonger i rad mot La Liga-tvåan i Champions League, blir det tredje gången gillt?

Två spelare som måste glänsa om City ska ro på Barcelona. Yaya Touré och Sergio Agüero, Foto: Express

Två spelare som måste glänsa om City ska ro på Barcelona. Yaya Touré och Sergio Agüero, Foto: Express


Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *