Glödhett möte på Emirates Stadium ikväll

Många gånger har mötet mellan Arsenal och Chelsea beskrivits som en kamp mellan pojkar och män. Att det beskrivits så har inte att göra med att Arsenals snittålder är yngre än Chelseas. Framför allt tror jag det har att göra med lagens spelsätt och hur de tar sig an matcherna mot varandra.

Arsenal har många gånger valt en spelfilosofi byggd på possession och tempo medan Chelsea fallit tillbaka, stängt ytor och varit effektiva i kontringsspelet. Laget från Stamford Bridge har helt enkelt varit klokare och mer rutinerade och därav beskrivits som män. Arsenal å andra sidan har sprudlat av entusiasm men inställningen har inte gett resultat poängmässigt. De senaste ligamötena lagen emellan säger sitt tydliga språk, det är klar fördel Chelsea om man tittar statistiskt…

 

19 september 2015: Chelsea-Arsenal 2-0

 

26 april 2015: Arsenal-Chelsea 0-0

 

5 oktober 2014: Chelsea-Arsenal 2-0

 

22 mars 2013: Chelsea-Arsenal 6-0

 

Läget är dock något annorlunda idag när lagen ställs mot varandra på Emirates Stadium. Chelsea kommer dit som ett sargat lag, långt ifrån de överlägsna ligavinnare man var ifjol och idag är laget långt ifrån allt som har med toppstrid och Champions League-platser att göra. Dessutom, vilket kan vara minst lika viktigt idag, finns inte José Mourinho vid sidlinjen. Mourinho verkar ha ett tydligt mentalt övertag på sin tränarkollega Arsene Wenger, något som hemmalaget slipper hantera ikväll.

Nej, dagen till ära känns Arsenal som favoriter men det är en sak att vara favoriter, en annan att förvalta favoritskapet på rätt sätt. Laget har på senare tid två raka kryss, Chelsea kommer även de från två oavgjorda resultat och laget har fortsatt stora problem defensivt, fem insläppta de senaste två matcherna talar sitt tydliga språk. Tänk att detta Chelsea som under stora delar 2015 kändes som en mur försvarsmässigt läcker som aldrig förr. Redan nu har laget släppt in två mål fler än hela fjolårets Premier League-säsong.

Det säger något om hur bra Chelsea var ifjol men det säger än mer hur dåliga de har varit i år. Oavsett statistik så kommer mötet idag bli en riktig holmgång och den som tror på säker Arsenalseger bör nog ta sig en funderare. Det här blir en nagelbitare och en match där vi hittar många intressanta matchen i matchen dueller. Vad sägs om följande..

 

Hiddink vs Wenger

Har all anledning att vara nöjd. Wengers Arsenal är bara tre poäng från ledning av Premier League

Har all anledning att vara nöjd. Wengers Arsenal är bara tre poäng från ledning av Premier League

 

De bägge coacherna har stått emot varandra sex gånger tidigare och är hittills oskiljaktiga. Två vinster vardera och två kryss är facit så här långt. Återstår att se vem som är mest taktisk skicklig den här kvällen.

 

Courtois vs Cech

Seg säsong. Inte mycket har gått med Chelsea i år som måste vinna ikväll för att drömma om Europaplatser nästa säsong

Seg säsong. Inte mycket har gått med Chelsea i år som måste vinna ikväll för att drömma om Europaplatser nästa säsong

 

Spanjoren var skadad under början av säsongen vilket säkert bidragit till att Chelsea släppt in så mycket mål bakåt, Cech å andra sidan inledde svagt med blunders i första matchen mot West Ham. Därefter har han visat vilket fantastisk målvakt han är och är definitivt en av Arsenals skickligaste spelare så här långt in på säsongen. Det kommer vara chanser åt bägge håll i afton, vilken målvakt som levererar bäst kan vara helt avgörande.

 

Costa vs Giroud

Giroud har varit suverän så här långt in på PL-säsongen. 12 mål gjorda och imponerande även spelmässigt

Giroud har varit suverän så här långt in på PL-säsongen. 12 mål gjorda och imponerande även spelmässigt

 

Ifjol var det inget snack vem av dessa herrar som var den bästa. Diego Costa gjorde som han ville ifjol och levererade mål i massor. Den här säsongen är historien en annan och Olivier Giroud har äntligen visat Premier League vilken spelare han är. Det är inte bara målskyttet som imponerar utan även spelintelligensen och hans förmåga att suga till sig bollar. Giroud kan mycket väl vinna priset som Premier Leagues bästa spelare om han fortsätter som han gjort under säsongen. Det är dock i matcher som den ikväll som han måste leverera för att Arsenal ska vinna ligatiteln.

 

Pojkar mot män, idag tror jag att pojkarna drar längsta strået. Följ den dramatiska utvecklingen av Premier League på plats med BE Resor. Vi har paketresorna till ditt favoritlag!

Du har väl inte missat vår nydesignade hemsida. In och kika och boka din drömresa idag.

beresor_logo_png

Bilderna:

Realsport101.com

Bleacherreport.com

Thesun.co.uk


Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *