Smutsigare än någonsin utanför planen, bättre än någonsin på planen- Här är 5 saker som ger hopp om fotbollens framtid!

FIFA är återigen på tapeten, som så många gånger förr så är det i negativa ordalag, det har varit gästarbetare hit, korruption dit och anklagelser om odemokratiska val. I veckan greps flertalet av höjdarna i organisationen och kanske är det nu det verkligen sker en förändring i världens mäktigaste sportorganisation. Nu verkar åklagaren ha tillräckligt på fötterna för att åtala flertalet personer och förhoppningsvis få dessa dömda också. Det är först när detta sker som jag tror att en ordentligt förändring kommer inträffa. Det mesta talar nämligen för att en viss Sepp Blatter (trots hans möjliga inblandning i allt fuffens) får sitta kvar på posten som ordförande tack vare att han fick majoriteten av rösterna i det val som skedde tidigare idag. Sista ordet i FBIs agerande mot pamparna inom organisationen FIFA är nog inte sagt dock och ska man tro journalister världen över så kan Sepp Blatter vara nästa person att gripas eller åtminstone förhöras. Trots denna smutsiga verksamheten och trots att fotbollsvärlden blivit mer och mer pengacentrerad så växer intresset för sporten mot nya höjder. TV-bolag som vill sända fotboll från världens bästa ligor tvingas hosta upp enorma rättighetssummor och på arenor i hela Europa fylls åskådarplatser åt till fyllda kapaciteter trots att priserna bara blir högre och högre för trots att champions League-finalen den 6e juni kostar runt 5-10 000 för en enkel biljett så kommer Olympiastadion i Berlin var fylld till sista stolen. Ett konstaterande som både är fascinerande och skrämmande, att vi entusiaster tvingas lägga en hel semesterbudget på en fotbollsmatch säger en del om var sporten har hamnat intressemässigt idag och det är beklagligt att inte alla har pengarna att få uppleva denna fotboll i världsklass, det finns dock ljusglimatar i allt pengaelände..

Vi har spelarna som väljer hjärta före enorm rikedom..

Pirlo som valde spel i Juventus före erbjudanden i Qatar

Totti som valde kärleken till Roma före pengaflöde i England och Spanien

Giggs som valde att vara United troget hela karriären

Zanetti som valde Inter trots lagets ojämnhet och fick kröna sin karriär med Champions League-triumf

Vi har klubbarna som väljer sina supportrar före enorma intäkter..

Jag pratar framför allt om lagen i tyska Bundesliga, en liga som bara blir bättre och bättre kvalitetsmässigt men som fortfarande erbjuder matchbiljetter till humana priser. Till skillnad från många andra länder och ligor finns nämligen ståplats kvar i Bundesliga vilket ökar trycket på arenorna och bjuder in till fantastiska inramningar med fullsatta läktare. En biljett till en ”vanlig” match i Bundesliga behöver inte gå på mer än 400-700 kr i Tyskland vilket gör att supportrar från städerna vallfärdar till matcherna. Det kommer förstås även fans från hela världen till Tyskland för att se fotboll och det kostar alltid lite extra om man gör så men att få uppleva en ”äkta” fanskultur som den i Tyskland är få förunnat. Vi har paketresor till några av lagen som spelar allra trevligast och som dessutom bjuder på fin stämning. Bayern München och Borussia Dortmund är inte de ända, även Schalke 04, Hertha Berlin med flera är trevliga lag att följa på plats!

Vi har tränarna som väljer att följa sin filosofi snarare än lönekuvertet..

Visst lönen har alltid ett spel med i leken men det finns tränare som först och främst går efter att få agera som de vill och inte skifta klubb bara för att. Vi har Arsene Wenger som valt att hålla sitt Arsenal kärt trots rykten om att PSG lockar med ett mer lukrativt avtal, vi hade Jürgen Klopp som först nu lämnar Dortmund efter flera lyckade säsonger som utvecklare av den ”positiva” fotbollen. Säga vad man vill om José Mourinhos lönekuvert men anledningen till att det blev Chelsea var mer av utmaningen än pengakuvertet. I klubben har han under sina två epoker blivit en kultfigur och det saknas egentligen bara en Champions League-triumf innan han kan titulera sig själv för SIR José Mourinho.

Vi har åskådarna som följer sitt lag oavsett biljettpris..

Biljettpriserna har ökat över hela fotbollseuropa, högst pris hittar vi i England men även FC Barcelona och Real Madrid har biljettpriser som avskräcker, åtminstone när det kommer till toppmötena och supermatchen El Clásico. Den matchen är dock något alldeles extra och en av få matcherna som jag nästan kan acceptera att priset är avskyvärt på. Trots det facto att biljettpriserna skjuter i höjden i Premier League och för toppklubbarna i la Liga så kommer publiken likväl. Vi ser nästan fyllda arenor varje helg i Premier League och sällan är Camp Nou eller Santiago Bernabeu mindre fyllda än 60-70 000 oavsett om det är Almeria och Granada som är moståndarlaget. Folk i England brinner för fotboll och för många hårt arbetande är det en självklarhet att ha ett årskort på sitt favoritlags matcher, kosta vad det kosta vill. Globaliseringen har dock gjort att PL numera är en liga där folk från alla världens hörn flockas till både gällande spelare och publik vilket påverkar stämningen något. Enligt mig är den dock fortfarande nummer 1 när det kommer till intensitet och hetta med tanke på alla stormöten. Vi har så klart fotbollsresorna till Premier League och La Liga, ja vi har resor nästan överallt!

Vi har spelarna som är bättre än någonsin tidigare, fotbollsspelet har nått en nivå som jag inte trodde var möjligt och man frågar sig om utvecklingen ska stagnera snart..

Har spelet fotboll någonsin varit bättre, svaret är ett enkelt nej och det är kanske inte så märkvärdigt då spelarna idag tränar hårdare och mer än de gjorde för bara 10-15 år sedan. Då kommer kvalitén att öka av sig självt, kvalitetsspelarna har nog aldrig varit fler dock. Tänk att vi får uppleva spelare som Ronaldo, Messi, Zlatan, Bale, Suaréz, Neymar Jr, Robben, Ribéry, Sanchez, Agüero, Tévez, Pirlo under samma tidsepok. Det är en ynnest att vara fotbollsintresserad i dessa tider och en ynnest är det även att bevaka matcher på plats. Den stämning man får uppleva i cupspel och ligaspel är fantastiskt och förhoppningsvis blir det bara bättre till nästa säsong..

2014/2015 års säsong må ha fått en bitter eftersmak pga. smutsigheten kring FIFA men fotbollen lever än och när säsongen 2015/2016 inleds kommer världens blickar åter riktas mot sporten vi älskar allra mest, nämligen fotboll och antagligen kommer kvalitén vara bättre än någonsin tidigare!

beresor_logo_png


Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *