Luis Suárez- Hälften galen hälften fantastisk

Han har kallats både ett geni och ett monster. Han är född i det lilla sydamerikanska landet Uruguay. Ett land med drygt 3 miljoner invånare men som trots detta har fostrat fantastiska fotbollsspelare på löpande band.Han började sin fotboll på gatan men spelar nu i världens bästa klubblag, FC Barcelona.  Den kommande berättelsen kommer att handla om El Pistolero, Luis Suárez.

Luis Suárez kommer från en uppväxtmiljö som liknar många andra stora fotbollsspelare. Han växte upp i Uruguays huvudstad Montevideos fattiga kvarter. Han var en av 7 bröder i familjen och skulle det spelas fotboll fick man göra det på gatan.

Utan riktiga mål,

Utan riktiga fotbollsskor

Ibland även utan en riktig fotboll.

För Suárez del kvittade det. Så länge han fick göra det han älskade allra mest, spela fotboll. Dagarna med streetfotboll är något som han tror gjort honom till spelaren han är idag. Hans bästa vän berättar också att trots att de ibland fick spela med ihoprullade pappersbollar så kunde man ändå se vilken talang Suárez var. Luis Suárez drömde om att någon gång bli en fotbollsstjärna.

Karriären kom att börja i den uruguayanska storklubben Nacional. När han var 14 år började han spela för ungdomslaget i klubben och klubbledningen kunde direkt se att Luiz var en spelare som hade förutsättningar att bli en riktig estrella.

Suárez i sin första proffsklubb, Nacional. Foto: Ovaciondigital.com

Suárez i sin första proffsklubb, Nacional. Foto: Ovaciondigital.com

Luis Suárez har berättat i intervjuer att klubben gjort att han lyckats uppnå saker han tidigare inte trodde var möjligt och han är förevigt tacksam för detta. 18 år gammal debuterade han för A.laget. Han gjorde 10 mål för klubben den säsongen och var en av huvudfigurerna i laget som tog hem titeln samma säsong. Suárez inställning till sporten fängslade supportrarna, när han klev ut på planen tog han hela sitt hjärta med sig och krigade till sista sekund. Dessutom hade han en enorm blick för spelet och ett sätt att behandla bollen på som fick fansen att tro att det var lim på skorna. Han producerade också mål.

Fansen var övertygade. De intalade honom att det skulle bli något riktigt stort av honom. Deras aningar skulle också besannas. Som 19 åring kom chansen för Suárez att bli proffs i Europa.

Den holländska klubben Groningen kontaktade Nacional och för Suárez del var det en självklarhet att skriva på ett kontrakt där. Inte så mycket för klubben Groningen utan huvudanledningen var snarare att han då skulle kunna flytta ihop med sin flickvänen. En tjej han träffat i Uruguay som sedan flyttat till Barcelona med sin familj. Flytten till Holland skulle göra en återförening med henne möjlig och efter att ha pratat med flickvännens mamma och bett om tillåtelse att få henne att flytta med Suárez till Holland så fick han med sig sin älskade. Ett spännande äventyr i Europa stod inför dörren…..

Europa hade fått ännu en fotbollsstjärna från Sydamerika att njuta av när Suárez skrev på för Groningen. Foto: Soccerreviews.com

Europa hade fått ännu en fotbollsstjärna från Sydamerika att njuta av när Suárez skrev på för Groningen. Foto: Soccerreviews.com

I Groningen dröjde det inte länge innan holländarna insåg vilken talang Suárez var, han var en entertainer som bjöd på 10 mål under sin första säsong i klubben och hans enorma vinnarskalle gjorde att klubben med stämplen att vara just en vinnarklubb i Holland blev intresserade omgående. Efter bara en säsong skulle nu Suárez få spela i den klubb i Holland som fått fram stjärnor som Patrick Kluivert,  Ruud Gullit, Van Basten och Dennis Bergkamp mfl, nämligen Ajax!! Det var här i den röda Ajaxdressen som Suárez fick sitt internationella genombrott. Suárez som tidigare varit en spelare som blandat assist och målgörande skulle under Ajaxtiden bli en sk killer, en pippo, en målmaskin utan dess like. Under knappt fyra säsonger med den holländska jätten gjorde Suárez inte mindre än 81 gjorda mål på 110 spelade matcher. Säsongen 2009/2010 gjorde han bara den 35 gjorda mål i ligan vilket gjorde honom till Europas bäste målskytt den säsongen och Suárez var nu en av de hetaste anfallarna på marknaden, alla storklubbar rykte i guldklimpen från Montevideo och många med mig trodde nog att nästa adress skulle bli Spanien och någon av bjässarna Real Madrid eller Barcelona men när väl flyttlasset gick så blev det något överaskande Liverpool som drog det längsta strået.

Suárez tid i Liverpool var en succé målmässigt men det blev en del skandaler också. Foto: Skysports

Suárez tid i Liverpool var en succé målmässigt men det blev en del skandaler också. Foto: Skysports

En klubb med fantastisk historia men som nu hade gått flera säsonger utan Champions League-spel hade kanske hittat sin frälsare i den då 24 årige Uruguayanen och visst levererade Suárez även i klubben som spelar på mäktiga Anfield Road. Suárez fullständigt öste in mål i Liverpooltröjan under sina säsonger med klubben. Det blev hela 82 gjorda mål under de dryga tre åren i klubben. Han var också nära att bli gudaförklarad när han ihop med Sturridge bildade Premier Leagues vassaste anfallspar 2013/2014. Sammanlagt gjorde de 53 mål under säsongen och slutade etta och tvåa i skytteligan. Trots det blev det inget ligaguld. Liverpool tappade guldet i de sista tre matcherna. Suárez kommer dock alltid att minnas av supportrarna för sitt sinne för mål och sina galenskaper. Suárez har nämligen två sidor. En som fantastisk fotbollsspelare, en annan som monster.

Det började redan i tidig ålder med Suárez vredesutbrott på fotbollsplanen, den vid sidan av ganska så timide Luis verkar bli någon helt annan när han kliver in på fotbollsplanen. Han blir en galen människa. Ibland på ett fantastiskt sätt, ibland på ett sätt som gör att man undrar om karln är ett monster.

Historier om skandaler på planen gällande Suárez är många, jag tänkte nämna några i ett tidsperspektiv;

I första klubben Nacional skallade han en domare när han spelade i ungdomslaget och hade det inte varit för hans enorma målskörd för klubben så hade klubben valt att låta Suárez gå.

I Groningen blandade Suárez enorma prestationer med onödiga varningar och avstängningar och i Ajax lyckades man tygla Suárez något till en början men sedan under en match mot toppkonkurrenten PSV bet han spelaren Bakaal i axeln vilket ledde till en 7 matcher lång avstängning, färdiga där?

Nej!

I VM kvartsfinalen 2010 i Sydafrika mot Ghana boxade han undan ett till synes givet mål med handen på mållinjen i förlängningens allra sista minut. Ghanas Assamoah Gyan missade sedan straffen och Uruguay vann matchen efter straffar. Suárez menade efteråt att det var guds hand och ångrade inget. Många andra såg honom som en stor fuskare.

I Liverpool fortsatte kontorverserna. Suárez blev anklagad för rasism, bet en motståndare vilket gav en lång avstänging. En rolig grej från tiden i Liverpool var när Suárez fångades på bild i en supermarket efter att han just förlängt kontraktet. I kundvagnen hade han lastat på med några goda Coronaöl, sa jag några, närmare bestämt 72 stycken. Ska det firas ska det firas rejält eller som Burger King kunden skulle sagt. Cash Is King.

Under VM 2014 bet han Giorgio Chellini i axeln efter en duell i straffområdet vilket kan ha varit anfallarens sista akt av galenskap. Nu hade bägaren runnit över och straffet blev enormt..

Luis Suárez stängdes av från all typ av fotboll under lång tid och missade till och med Cópa America 2015 till följd av detta. Klubblaget FC Barcelona valde trots den lång avstängning att investera runt 500 miljoner för hans påskrift vilket säger något om vilka kvalitéer han innehar

Här har succén fortsatt. Starten var dock tuff både på och utanför plan. Suárez blev avstäng under lång tid och fick inte spela matcher förrän flera månader in på säsongen. När han var på planen gick det inte heller som smort inledningsvis. Men efter ett tag lossnade det och som det lossnade. Barcelona vann ligan, Champions League och Copa Del Rey. Suárez bildade ihop med Neymar Jr och Messi världens bästa anfallstrio som tillsammans öste in poäng, match efter match.

Suárez är som han är, han är helt klart en brodelare. Som fotbollsspelare går det dock inte annat än att älska honom. Hans enorma fart, dribblingskonster, mål från alla vinklar och på alla möjliga vis, hans spelintelligens som bara Messi, Ronaldo och Ibra kan matcha och den matchinlevelse han har som får en att undra om han spelar för sitt liv går inte att ogilla.

Det återstår att se vilka rubriker Suárez skapar härnäst, Jag hoppas att framtidens rubriker är positiva och att Suárez tar ytterligare kliv i sin utveckling. Han kan mycket väl vara allra bäst en vacker dag, se till att njut av denna spelare så länge han fortfarande är aktiv!

Suárez var överlycklig när det blev klart att nästa dress blev FC Barcelona. Foto: The Mirror

Suárez var överlycklig när det blev klart att nästa dress blev FC Barcelona. Foto: The Mirror

Ni följer FC Barcelonas matcher med oss på Beresor. Vi har paketresor till samtliga hemmamatcher och även till flera bortamatcher. In och kika på hemsidan för att se vilken resa som passar dig.


Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *