Vi rankar kvartsfinallagen i Champions League. Real Madrid bara femma!

Då var åttondelsfinalerna avklarade och vilken fotboll vi har fått uppleva under de sammanlagt 4 veckorna av Champions League-spelande. Det slog mig först igår att det inte alltid har sett ut så här. När Champions League startades säsongen 92/93 var det ett andra gruppspel efter det första istället för åttondelsfinaler vilket fortlöpte under många år. Det är därför en välsignelse att det nu är utslagsrundor direkt efter gruppspelet, det medför en helt annan nerv, en helt annan hetta och passion när allt står på spel över två möten istället för ett gruppspel där man mer strategiskt kan ta sig vidare till nästa runda. Vi på Beresor har synat kvartsfinallagen baserat på aktuell form och rankat dom där efter. Vi finner därmed en del överraskningar kan tyckas men alla har vi våra egna uppfattningar. Så här ser min ut..

1) Barcelona

Barcelona spelade igår skjortan av Manchester City på Camp Nou, otroligt nog slutade inte matchen mer än 1-0 trots att laget mycket väl kunde gjort både 5,6 och 7 mål om de tagit tillvaro på möjligheterna som radades upp. Barcelona har verkligen hittat rätt sedan juluppehållet och framåt, det är ett lag fyllt av självförtroende där alla spelare är fullt medvetna om vad just de måste prestera för att maximera lagets potential. Ett orosmoment i början av Súarez intåg var hur väl han skulle flyta in tillsammans med Neymar Jr och Messi, en oro som tycktes befogad till en början. Målskyttet ville sig inte och spelarna gick många gånger på samma bollar. Verkligheten är dock en annan nu, vi ser en osjälvisk Messi som under de senaste månaderna inte bara gör en sjuhelsikes massa mål, han är också spelfördelaren, pådrivaren och navet i laget. Messi har alltid haft en enastående teknik och ett sinne för mål men när han dessutom blir en spelfördelare och pådrivare, ja hur ska då någon kunna vinna Ballon´d Or 2015 förutom honom. Han kan lika bra ta priset redan nu om du frågar mig och då har det gått knappt 4 månader på året, det säger en del. Barcelona och Enríque har hittat ett vägvinnande spel som inte bara innehåller 700 passningar innan ett skott på mål, det nya Barca erbjuder djupledsspelet, en ytterligare nivå av kreativitet och fart än hur det sett ut under senare säsonger och då tror jag inte ens att Bayern München är tillräckligt kompakta för att hindra laget att lyfta bucklan i Berlin den 6 juni!

Supertrion, Foto: Bleacherreport.net

Supertrion, Foto: Bleacherreport.net

2) Bayern München

Efter första mötet mot Shakthar Donetsk började man ställa sig frågor om detta Bayern, var laget inte bättre än så här? Så överlägsna i Bundesliga med en målskillnad på 70-11 och elva poängs försprång till tvåan men ändå lyckas man inte bryta ned ett lag från Ukraina som dessutom tappat flertalet stjärnor under de senaste säsongerna…

Det skulle dock visa sig att 0-0 resultatet i Lviv var säsongens bottennapp för tyskarna. Tre veckor senare bjöd nämligen den tyska maskinen på en uppvisning som hette duga. Må hända att Shakthar fick en utvisning och straff emot sig efter bara 4 minuter men Bayern gjorde inte bara mål på straffen utan 6 till dessutom och en vinst med 7-0 i Champions League-sammanhang måste föra med sig en stor dosa respekt. Bayern München har i stort sett redan säkrat ligan vilket gör att fokus till stor del kan skjutas över till CL vilket säkert är en lättnad för många. Att finalen i turneringen spelas i Berlin gör också att motivationen lär vara på topp, trots en möjlig mättnadskänsla efter VM-guldet i somras. En mättnad som jag i övrigt har svårt att köpa, en vunnen titel gör att man bli hungrig på fler enligt mitt sätt att se det, inte det motsatta. Bayern ska absolut räknas som en huvudfavorit att nå finalen i Berlin, där tror jag dock att Barcelona visar sig vara numret större. Hoppas mötet får vänta till finalen bara, vilken final det hade varit, en final där inte bara spelarna hamnat i fokus. Tränarkampen Guardiola vs Enríque hade varit ett fint möte att skåda det också..

Enríque och Guardiola känner varandra från förr! Foto: Weloba

Enríque och Guardiola känner varandra från förr! Foto: Weloba

3) Juventus

Juventus topp 3, såg du rätt? Ja, tänk för att du gjorde det! Italien har sannerligen inte rosat marknaden i Europa efter Inters succé med triumf i Champions League 2010 men det kan vara dags nu. Sällan har jag sett ett italienskt lag göra en så bra åttondelsfinal som Juventus gjorde igår mot Borussia Dortmund. Att vinna på Westfallenstadion i Dortmund är inte en uppgift för duvungar. Bayern München har problem varje gång, Real Madrid och Arsenal har förlorat där flertalet gånger men Juventus däremot, ja de vann med klara 3-0. Det är et resultat som ger eko i fotbollseuropa och som blir än mer imponerande när man ser på förutsättningarna. Juventus kom till spel utan geniet Andrea Pirlo, dessutom fick superstjärnan Paul Pogba utgå skadad redan i första halvlek. Nu har Juventus en liknande situation som tyska Bayern München, ett utgångsläge i ligan som tillåter rotation i spelartruppen och poängtapp. Laget leder Serie A med hela 14 poäng och det ska till ett under om laget inte tar sin fjärde raka scudetto, imponerande! Juventus har självfallet inte samma kvaliteter som varken Real Madrid och PSG s spelare för spelare som jag rankar sämre än Juve men fotboll spelas i lag och Juventus styrka ligger i kollektivet. Spelar laget som igår kan det räcka precis hur långt som helst, speciellt om Tevez är på det humöret!

Carlos Tevez gjorde en match signerat en världsklassanfallare igår när Dortmund krossades med 3-0! Foto: Theworldgame.sbs.com

Carlos Tevez gjorde en match signerat en världsklassanfallare igår när Dortmund krossades med 3-0! Foto: Theworldgame.sbs.com

4) Atlético Madrid

Formen är kanske inte optimal, spelarmaterialet är kanske inte som det varit de senaste säsongerna men man har Diego Simeone i laget. Tränaren som med sin blotta närvaro får sina spelare att tro på att vad som helst är möjligt. Ifjor lyckades man mot alla odds att vinna La Liga och ta sig till finalen i denna Champions League. I år tror inte jag att man är mogna att ta sig hela vägen till Berlin men trots det rankar jag deras chanser högre än Real Madrid och PSGs, märkligt kan tyckas men jag ser Atlético lite som Juventus här. Två lag som bygger på enormt jobb och där laget alla dagar går före jaget. Det kunde man inte minst se på Juventus Tevez igår som brukar vara självisk men som valde att servera Moráta till 2-0 istället för att göra målet själv. Under Atléticos straffsparksavgörande kunde vi också se tecken på en enad trupp som tog sig samman i straffavgörandet och kunde besegra Leverkusen efter ett tufft dubbelmöte. Arda Turans bön till högre makter visar hur viktigt det är att få spela kvar i denna mästarturnering. Bara sagan om Fernando Torres återvändande till hans första proffsklubb är värd en historia i sig, tänk om han kunde återvända till sin första proffsklubb och lyckas vinna en Champions League-titel, vilket filmmanus det hade varit..

Vilken bild, Arda kan inte ens se på. Champions League när det är som bäst! Foto: Htspor.com

Vilken bild, Arda kan inte ens se på. Champions League när det är som bäst! Foto: Htspor.com

5) Real Madrid

Laget som jag utan tvekan hade satt topp 2 innan juluppehållet hamnar nu först på femte plats rankingmässigt. Denna ranking baseras på dagsform och då är inte Real Madrid bättre. Detta såg vi inte minst mot Schalke 04, Tysklands femte bästa lag för tillfället var stundtals betydligt bättre än Real Madrid på bortaplan och gjorde dessutom 4 mål bakom en Casillas som inte är sig lik. En annan spelare som inte är sig lik är Ronaldo. Spelaren som under hela 2014 var en utomjording är nu mer än bara mänsklig. Hans målproduktion har stagnerat rejält och Messi leder numera skytteligan i spanska La liga. Bale och Benzema har även de haft en formkurva som pekat i negativ riktning och president Pérez har varit tvungen att uttala sig om tränare Ancelottis position i klubben efter den senaste tidens dåliga resultat. Man kan ställa sig frågan till vad det är som hänt med marängerna från Madrid. Finns det konflikter i spelartruppen? Saknas den där extra motivationen pga vinsten ifjor? Är det bara en naturlig formdipp innan laget exploderar lagom till finalen i juni? Ja det återstår att se, en sak är säker. Något måste hända och något måste hända nu för att Real på allvar ska vara med och slåss om pokalen i Berlin. På söndag väntar El Clásico. Då får vi en första indikation på om Real Madrid är redo att tampas på allvar med Barcelona..

En trio som måste börja hitta rätt igen, Foto: Soccerladuma.net

En trio som måste börja hitta rätt igen, Foto: Soccerladuma.net

6) Paris Saint-Germain

De slog ut Chelsea med nöd och näppe och gjorde en bragdartad insats med 10 man under långa perioder av matchen på Stamford Bridge. Trots det hamnar PSG inte högre än plats 6 om du frågar mig. Laget är för mycket upp och ner den här säsongen. Prestationer som den mot Chelsea följs upp med en förlust mot mittenlaget Bordeaux i Ligue 1 med 3-2. Dessutom går laget in i en kvartsfinal utan Zlatan och Verratti som båda har avstängningar, avbräck som heter duga och som definitivt försvagar fransosernas chanser till avancemang. För PSGs del handlar det i mångt och mycket om att få en gynnsam lottning om vägen till Berlin ska vara möjlig. Visst, laget ska ha chans både mot Atlético och Juventus och har definitivt en spelartrupp som matchar konkurrenternas men för att de på allvar ska ha stora chanser på en semifinalplats bör det stå Porto eller Monaco på lappen som dras i Nyon på fredag. Har de tur och får något att dessa så behöver vägen till finalen inte vara långt bort för vår supersvensk och vem vet, kanske kan han få lyfta den där j*vla Champions-bucklan tillslut…

Zlatan, Lavezzi och Pastore, hur långt bär Champions League-äventyret? Foto: Zimbio.com

Zlatan, Lavezzi och Pastore, hur långt bär Champions League-äventyret? Foto: Zimbio.com

7) Porto

Porto gjorde ett grymt gruppspel, vann sammanlagt med 5-1 mot Basel i åttondelsfinalen och har ett lag fyllt av energi och talang. Det känns dock som att det krävs mer för att ta sig vidare i det här skedet av turneringen och därför rankar jag inte laget bättre än sjua. Algeriern Brahimi har visat upp kvalitéer som kommer hota vilket motståndarförsvar som helst och Jackson Martinez är en spelare som alltid kan slå till när bollen hamnar hos honom i straffområdet. Med 17 mål i ligan leder han skytteligan med fem måls marginal och denna duo blir att studera extra under stundande kvartsfinal. Får laget Monaco har de stora chanser till avancemang, i övrigt känns Portos äventyr ett minne blott. De har varken spelartruppen eller den taktiska skickligheten att manövrera ut övriga motståndare, om så sker vore det en skräll å det större!

Brahimi, ett utropstecken i årets Champions League-upplaga, Foto: Kingfut.com

Brahimi, ett utropstecken i årets Champions League-upplaga, Foto: Kingfut.com

8) Monaco

Monaco gjorde årets insats då man besegrade Arsenal på Emirates Stadium med klara 3-1, i veckan fick vi se att detta var en engångsföreteelse. Laget visade sig nu mänskligt och hade Arsenal varit mer effektivt hade vi haft engelsmännen här istället. Man ska dock komma ihåg att franska Monaco har Champions Leagues tätaste defensivt om man ser till antalet insläppta mål och en tränare i Jardím som verkligen fått ihop gruppen på ett imponerande vis. Kan man besegra Arsenal så kan man också besegra andra storlag i Europa men det är sällan att man lyckas skrälla mer än en gång innan verkligheten kommer ikapp än. Min föraning är att Monaco får känna på hur tufft det är att spela i Champions League under nästa runda och det skulle förvåna mig något oerhört om vi får se Monaco när det verkligen hettar till i semifinaler och final. Fotbollen är dock oförutsägbar och det är därför vi älskar den så…

Det är upp till Moutinho nu om Monaco ska ta resan vidare i Champions League, Foto: Zimbio.com

Det är upp till Moutinho nu om Monaco ska ta resan vidare i Champions League, Foto: Zimbio.com

Missa inte lottningen imorgon, runt lunchtid i Nyon avgörs vilka kvartsfinaler som väntar, därefter är det bara att kolla igenom ert schema och boka Champions League-resan via oss på Beresor. Det är nu det avgörs, det är nu man ska vara på plats för att se den bästa fotbollen med de bästa spelarna. Den bästa upplevelsen får ni om ni bokar resan med oss på Beresor!


Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *