Lionel Messi som renodlad innermittfältare, logiskt efter veckans magiska insatser!

De är bägge genier, de har båda fötter av guld och en teknisk färdighet som många av oss bara kan drömma om. Iniestas teknik är inte lika spektakulär som argentinarens men när han väl bestämmer sig för att vara kreativ finns det få saker Andrés Iniesta inte behärskar på en fotbollsplan. Är det en egenskap som samstämmer extra bra mellan de bägge stjärnorna är det bolltryggheten. Hamnar bollen hos Iniesta eller Messi så stannar den där. Felpassningsprocenten är snudd på 0% vilket gör att när det väl sker skapar motståndarna chanser. Tur för Barcelona del då att det sker så sällan, de är helt enkelt omöjliga att ta bollen från. Vad är det då som gör att jag vill se Messi på innermittfältet istället för i anfallet, han slår ju målrekord efter målrekord och har vunnit pris som världens bästa just från anfallsposition..

Foto: Messinews.net

Foto: Messinews.net

Huvudanledningen till idén är att laget även ha Luis Suárez och Neymar Jr i laget, två spelare av yppersta världsklass i anfallet. Med denna stjärnduo kommer mål att produceras alldeles oavsett Messis närvaro precis bredvid eller ej, den kvalitén finns där. Den mest betydande anledningen är dock Messis huvud. Lionel Messi tänker fotboll som få andra, han ser fotboll som ingen annan och behandlar själva fotbollen som ingen annan har gjort, gör eller kommer att göra. Någonsin!

Messi och Iniesta, så bra var för sig, hur bra skulle de inte vara ihop? Foto: Sportige

Messi och Iniesta, så bra var för sig, hur bra skulle de inte vara ihop? Foto: Sportige

Var brukar då dessa spelgenier hamna på fotbollsplanen?  Jo, på innermittfältet.

Varför? Jo för att det är på den platsen fotbollsmatcher tenderar att avgöras. Laget som vinner mittfältet kommer att ha ett övertag i antalet målchanser och i 70-80 % av matcherna gå segrande. Jag skulle säga 95% om Messi skolades om till renodlad innermittfältare..

Man kan dock ställa sig frågande till varför det skulle ske i nuläget och det genom att peka på 3 anledningar där Lionel har sina styrkor..

1) Målfarlighet, vem gör målen om Messi kliver ner i planen?

Vilket jag påpekat tidigare så finns redan Suárez och Neymar Jr i laget så mål kommer att produceras ändå, det kanske krävs någon målchans mer för att nå Messis facit men som det sett ut de senaste matcherna så kommer målen att komma ändå. Neymar Jr har aldrig missat så många lägen i hela sin karriär. Ändå har Barca gjort sina mål för att gå segrande i matcher mot Real Madrid och Manchester City. Matcher som slutat med uddamålssegrar, matcher där Barcelona mycket väl kunde gjort både 2 och 3 mål mer än vad som varit fallet.

2) Trolleri,  vad händer med dribblingar, solonummer och tunnlar om Messi blir fastlåst i en position?

Här ser jag den största problematiken med att låsa fast Messi vid en mittfältsposition, skulle han då inte kunna göra det han är så enormt skicklig på. Utmana sin motståndare, göra sina tunnlar och solonummer som gjort honom till den entertainer vi älskar att se. Jo jag tror det ändå, sig att du har en Busquets eller en Mascherano som släpande, då har Messi råd att vid något tillfälle gå på bet men ändå räddas upp pga dessa lirare

3) Övrigt mittfält, vad händer med spelare som Rakìtic med flera Och varför rucka på ett redan vägvinnande mittfältsspel?

Rakític har verkligen kommit in i Barcelona nu efter några tunga inledningsmånader och hela Barcas mittfält känns tryggt och stabilt så varför ändra på något som fungerar. Därför att Messis egenskaper är unika och trots att lagets innermitt redan håller världsklassnivå hade det varit utomjordiskt med en Messi där också. Största orosmolnet ligger i argentinarens löpkapacitet, idag gör han alla maxlöp på offensiv planhalva. I innermittfältsposition hade han fått variera mer även om Barcelona sällan tvingas inta defensiva formationer…

Messi och Rakític, snart tillsammans på innermittfältet? Foto: Goal.com

Messi och Rakític, snart tillsammans på innermittfältet? Foto: Goal.com

Min förhoppning är att se ett Barcelona formera sig så här inom kort, återstår att se om det sker nästa vecka, nästa månad eller nästa säsong. Bara det sker någon gång hade gjort mig lycklig, har nämligen aldrig sett en så mogen och genialisk Messi som under de två senaste matcherna mot City och Real Madrid. två matcher där han varit mer mittfältare än anfallare..

3-1-4-2

Bravo

Alba Piqué Alves

Mascherano

Rakític Messi Iniesta Busquets

Neymar Jr Suárez

Lionel Messi, har han redan säkrat Ballon´d Or 2015, vilket 2015 han har haft! Foto: Ndtvimg.com

Lionel Messi, har han redan säkrat Ballon´d Or 2015, vilket 2015 han har haft! Foto: Ndtvimg.com


Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *